divendres, 1 d’abril del 2016

DIA MUNDIAL DE L'ACTIVITAT FÍSICA



El dia 6 d'abril se celebra el Dia Mundial de l'Activitat Física amb el lema:

Infant actiu = Adult saludable

El seu objectiu és conscienciar la població amb el missatge:

Acumula 60 minuts d'activitat fisica cada dia (nens i adolescents) i 30 minuts (adults)



Els objectius d'aquesta campanya entronquen amb les competències bàsiques específiques que sobre aquest aspecte contempla el Projecte d'Educació Física i Esport de la nostra escola:
  • Adoptar un estil de vida actiu integrant l'activitat física i esportiva en la vida personal.
  • Practicar activitat física i esportiva de forma regular reconeixent els seus efectes favorables en el desenvolupament biològic: sistema cardiovascular, respiratori, locomotriu..., en el desenvolupament físic: capacitats motrius, estat de forma..., en el psicològic: estat d'ànim, autoestima. autoconcepte... i en el social: reforç de les habilitats socials.
  • Planificar de forma autònoma una activitat física o esportiva en el temps de lleure aplicant coneixements bàsics, conceptes i recursos diversos. 
Mantenir un estil de vida actiu té repercussions positives sobre el desenvolupament corporal ja que a més de millorar la condició física ajuda al funcionament correcte dels diversos sistemes i aparells de l'organisme: cardiovascular, respiratori, metabòlic, endocrí...
La pràctica regular i moderada d'activitat física també incrementa el benestar psicològic en millorar l'autoestima, l'estat d'ànim, reduir l'estrès, l'angoixa i, fins i tot, millorar el rendiment intel·lectual. Finalment, integrar l'exercici físic com una activitat més en la vida quotidiana ajuda al desenvolupament social mitjançant l'establiment de relacions socials, els contactes interpersonals i la constitució de relacions amistoses.

El nostre Projecte d'Educació Física i Esport també assenyala que els nostres nois i noies ha de tenir plenament assumit que cada persona és responsable del seu desenvolupament personal i estat de salut. Adoptar un estil de vida actiu i saludable ha de ser una opció personal que implica disposar de tot un seguit de coneixements i recursos per poder organitzar de forma autònoma la pràctica de l'activitat física i esportiva. És a dir, implica conèixer les raons que justifiquen per què cal practicar activitat física de forma regular, moderada i integrada com una activitat més en el temps de lleure (beneficis biològics, psicològics, socials que milloren el benestar personal). Per altra banda, permet tenir coneixement que l'exercici físic també reforça l'autoestima en mostrar-se un satisfet amb si mateix. Finalment, han de mostrar suficient autonomia per a planificar les activitats físiques ja que han de saber aplicar coneixements, recursos i estratègies en l'organització activa del seu temps lliure, com ara, per exemple, el tipus d'activitat física més indicada segons les característiques personals i atenent a la motivació i interessos o preferències, riscos que comporta, accés a una base de dades amb exercicis i tasques...
Però ser físicament actiu també es manifesta quan un nen o una nena, que no sent atracció especial per l'exercici físic o l'activitat esportiva, pren decisions personals per a modificar determinats hàbits sedentaris de la seva vida: renuncia a l'automòbil per a donar prioritat als desplaçaments actius, per exemple, anar a l'escola caminant, en bicicleta o patinet; rebutja l'ascensor per pujar les escales; organitza amb els amics i amigues un joc a l'hora del pati o al carrer; participa en caminades populars, curses... Aquests petits canvis també tenen una repercussió positiva en el desenvolupament i benestar personal i manifesten un canvi d'actitud personal en relació a l'estil de vida. 

Consell per a infants i adolescents


 Consells per a mares, pares i gent gran



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada